Rezervaţia Vânătările Ponorului

Vânătările Ponorului este o rezervație complexă, clasificată de speologul Viorel Ludușan ca poljie, poate singura formă de relief de acest fel din România.

Poljie, este un termen speologic care denumeşte un relief endocarstic, depresiune largă drenată subteran cun un fund plat pe care curge permenent sau temoprar o reţea de ape. Este un cuvânt sloven şi înseamnă câmpie.

Există 3 pâraie care se unesc şi dispar în peştera Dâlbina, pentru ca apoi să apară din nou în celălalt capăt, în peştera Huda lui Papară!

Peștera și cascada cu același nume, împreună cu pereții abrupți formați prin numeroasele prăbușiri din timp, creează o formă de relief unică în țară, denumită poljie. E un relief endocarstic, care se prezintă sub forma unei depresiuni largi și se întâlnește numai la Vânătările Ponorului.

În luna august când noi am vizitat cascada ea era secată.

Cele mai importante formațiuni sunt Cheile Vânătării și Dolina Vânătării Ponorului, o dolină de mari dimensiuni, cu o adâncime de circa 100 de metri și un diametru de aproximativ 1 kilometru.

Cascada Vânătările Ponorului se situează în rezervația omonimă, în uriașa dolină Vânătara, spre care se îndreaptă pârâul Valea Poienii. Apele lui ajung pe fundul ponorului printr-un șir de cascade ce totalizează 70-80 m de cădere a apei, cea mai mare dintre ele măsurând 25 m.

Cascada este deosebit de pitorească la debite mari, după ploi torențiale sau topirea zăpezii. Ea se prăvălește spre adâncurile pământului, spre Peștera Dalbina, unde își începe parcursul subteran până la peștera Huda lui Papară.

Se poate admira de pe platforma de lemn construită de salvamontiștii din Alba.

Vânătările Ponorului este accesibilă printr-un traseu montan ce pornește din satul Sub Piatră. Drumeția este de dificultate medie și durează aproximativ 2-3 ore. Pe traseu, drumeții se pot bucura de priveliști spectaculoase și de liniștea naturii sălbatice.

Se poate ajunge și cu mașina pe un drum asfaltat aproximativ 90%. Apoi se pornește într-o mică drumeție de aproximativ 30 de minute.

Ca să ajungi la cascadă și la peșteră, trebuie să străbați o proprietate privată care este delimitată cu un gard electric.

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.