Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu din Bucuresti
Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” este singurul observator astronomic din capitală deschis publicului. Își datorează existența în primul rând amiralului Vasile Urseanu dar și popularizatorului de astronomie și știință Victor Anestin.
Istoria Observatorului astronomic începe în 1908 când Victor Anestin în cooptează pe amiralul Urseanu în Societatea Astronomică Română „Camille Flammarion”. Amiralul devine președintele societății astronomie a cărei scop era înființarea unui observator astronomic popular care să servească la propagarea astronomiei în rândul maselor.
După 1990 în clădire a fost sediul Agenției Spațiale Române iar în 1996 Observatorul a fost reinaugurat ca „Observator Astronomic Municipal”
Din 2008, grație unei donații Alpha Bank, Observatorul a fost dotat cu un telescop MEADE LX200R de 30 cm în diametru și cu o lunetă care permite observarea Soarelui în altă lungime de undă. Astfel vizitatorii pot observa erupțiile solare și corpurile cerești mult mai bine decât o puteau face până atunci.
Din 2009 s-a inaugurat prezentarea „Călătorie prin Univers”, o călătorie virtuală prin Cosmos la care au participat câteva mii de oameni.
Pentru efectuarea de observații astronomice costul unui bilet este de 5 lei, iar pentru categoriile care beneficiază de reduceri (elevi, studenți, pensionari) biletul redus costă 2 lei. Toate biletele se achiziționează de la punctul de observații.
Taxa de ghidaj pentru expoziția permanentă de astronomie este de 6lei/persoană.
Înainte de a veni la observații citește neapărat ghidul de vizitare!
Nu sunt necesare programari prealabile însă pentru grupurile numeroase (peste 20 de persoane) este bine să se anunțe înainte, pentru o organizare mai bună. Participarea la observații și prezentări se face pe bază de bilet.
Alte taxe: taxa de fotografiere în sediu de către turişti 15 lei; taxa de fotografiere profesionistă, filmare TV filme documentare 40 lei m2/ oră.
Informațiile despre programul de vizitare au fost verificate în luna martie 2018.