Statiunea Sinaia
Este asezata pe valea superioara a Prahovei, in plina zona carpatica, la poalele muntilor Varful cu Dor, Furnica si Piatra Arsa. Ea se afla la o distanta de 122 km de capitala tarii, si la 49 km de Brasov. Orasul, dispus sub forma unui larg amfiteatru la poalele Bucegilor, se intinde in partea de nord la locul numit Gura Padurii, unde este plasat hanul “Vadul Cerbului”, iar spre sus, pana dincolo de valea Izvorul Dorului, unde s-a ridicat, in ultimii ani, noul cartier “Platoul Izvor”.
Statiunea tristica Sinaia este situata in bazinul superior al Prahovei la 850 m altitudine medie intre masivul impadurit al Garbovei si ultimele pante ale muntelui Furnica. Cunoscuta statiune de odihna, de tratament si de sporturi de iarna, Sinaia ofera turistilor o atmosfera placuta. Iernile sunt blande datorita versantilor muntosi care adapostesc statiunea. Temperatura medie in ianuarie este – 3.5oC; temperatura medie anuala este 5,5o – 6,5oC. Iarna cad zapezi abundente, stratul mentinandu-se de la sfarsitul lunii septembrie pana la sfarsitul lunii martie cu o grosime medie de 50 cm. Amatorii sporturilor de iarna au la dispozitie: partii de schi de diferite grade de dificultate, partii de sanius, pista de bob, scoala de schi pentru copii, incepatori si avansati, centre de inchiriere a materialelor si echipamentului pentru schi, mijloace de transport pe cablu: telecabina, telescaun, teleski, babyski.
Vara, numeroase poteci marcate invita la drumetii in cadrul natural din jurul statiunii sau la excursii in Muntii Bucegi. De asemenea, se organizeaza serbari distractive, programe folclorice, carnavaluri. Bucegii, situati la vest, ca un urias “scut de paza” al asezarii, domina Sinaia printr-un abrupt de peste 1000 m. Varfuri tasnind dincolo de 2000 m, stralucind vara in bataia soarelui, iar iarna sub mantia alba a zapezii, sunt presarate la marginea marelui abrupt al Bucegilor, unul dintre cele mai impresionante din cate exista in Romania. In est, Muntii Garbova isi intind spinarile catre sud, inaitand pana la Izvorului lui Bogdan, in apropierea vestitelor si, altadata, temutelor “Oratii”.
Cele doua masive muntoase, Bucegii si Garbova, “ocrotesc” localitatea, de-o parte si de alta, pe o lungime de peste 9 km. Pentru a sosii in Sinaia, din oricare colt al tarii, exista cateva posibilitati de acces pe cai directe sau mai ocolite, fie pe cale ferata fie pe magistralele rutiere. Trenurile care opresc in gara orasului, situata intre raul Prahova si DN1 (E 60) aproximitiv in fata hotelului “Caraiman” vin din directiile Bucuresti, Ploiesti sau Brasov.
Principala magistrala rutiera ce traverseaza statiunea de le nord la sud este DN1 (E 60) care face jonctiune cu DN 71 ce vine dinspre Targoviste, prin localitatile Pucioasa, Fieni, Moroieni. Aceasta din urma, dupa ce traverseaza Muntele Paduchiosul, patrunde in Sinaia in partea ei sudica, intre Podul Izvorul Dorului si stadionul orasului.