5 regiuni din Italia pentru gurmanzi
1. Emilia-Romagna
Această regiune centrala din Italia este renumita pentru pastele si mancarurile consistente din carne. Orasele din regiune, Modena, Parma, Reggio, Rimini, Bologna sunt cunoscute de catre gurmanzi ca destinatii culinare de vis.
Produsele cunoscute ale zonei sunt otetul balsamic de Modena, Parmigiano-Reggiano, pancetta (sunca italieneasca), mortadella, culatello, iar ca mancaruri, merita incercate sosul bolognez, piadina si mancarurile pe baza de pasta de ou – tagliatelle, pappardelle, lasagna verde.
La capitolul vinuri, trebuie sa degusti un Lambrusco, Trebbiano di Romagna sau Sangiovese di Romagna
2. Toscana
Cu dealurile ei luminate de soare, Toscana este faimoasa pentru supele cu fasole. Nu degeaba toscanii sunt cunoscuti drept „mancatorii de fasole”. Zona este cunoscuta si pentru carnea de vita, uleiurile de masline, ierburile proaspete precum rozmarinul, salvia, care dau o aroma speciala mancarurilor traditionale.
Odata ajuns aici, trebuie sa incerci castanele, varza neagra (cavolo nero), pecorino Toscano, lardo de Colonnata, precum si toate specialitatile cu fasole: Pasta e fagioli (paste si supa de fasole); fagioli all’uccelletto (fasole in sos de rosii), bruschete cu fasole. Toate, combinate cu vinurile Chianti Classico, Brunello di Montalcino, Vino Nobile de Montepuliciano, Carmignano sau Bolgheri.
3. Campania
Aceasta regiune sudica a Italiei a daruit lumii cea mai cunoscuta mancare italiana: pizza margherita. Este faimoasa pentru paste si pizza (se zice ca in Napoli se gaseste cea mai buna pizza din lume), iar Coasta Amalfi este plina de preparate delicioase din fructe de mare. Ca vinuri, lista e lunga: Taurasi, Aglianico, Lacryma Christi del Vesuvio, Greco de Tufo.
4. Sicilia
Sicilia este un adevarat paradis pentru gurmanzi. Cucerita si recucerita in decursul istoriei, aceasta bucataria acestei insule este o combinatie intre cele mai bune mancaruri italiene, arabe, nord-africane, spaniole si grecesti. Una din cele mai cunoscute preparate sunt caponata, o mancare de vara, pe baza de vinete, telina si si capere, foarte aromata. Sicilienii sunt indragostiti de dulciuri, asa ca trebuie sa gusti neaparat cannolii, granita sau gelato (inghetata). Cat despre vinuri, trebuie sa incerci Marsala, cel mai cunoscut vin sicilian, precum si Moscato di Pantelleria Naturale, Cataratto Bianco, Corinto, Zibibbo sau Sambuca di Sicilia.
5. Abruzzo
Zona este cunoscuta in special datorita filmului „Americanul”, regizat de George Clooney, insa pentru gurmanzi are o specificatie aparte. Aceasta regiune centrala superba se poate lauda cu o bucataria complexa, alcauita din preparate ale solului si fructe de mare (carne de miel si oaie din munti, fructe de mare de pe coasta Marii Adriatice). Zona este cunoscuta si pentru sofran, usturoi roșu; pecorino, lapte de oaie ricotta, dar si diferite tipuri de salumi (preparate din carne). Pe lista de vinuri se afla Montepulciano d’Abruzzo, Trebbiano d’Abruzzo si Controguerra.