Ce poți vizita în Spania, Insulele Canare. Cele mai importante obiective turistice din Gran Canaria
A doua cea mai mare insulă din Arhipelagul Insulelor Canare, formată prin erupție vulcanică, Gran Canaria este un paradis care le promite iubitorilor de natură și de sporturi nautice vacanțe de neuitat.
Iată un rezumat al celor mai importante atracții turistice din Gran Canaria pe care nu ai voie să le ratezi, în cazul în care ajungi în aceasta insulă din Canare.
Situata pe coasta sudica a insulei Gran Canaria, statiunea Puerto Rico este una dintre cele mai populare destinatii de vacanta a turistilor de pretudinteni, in special a celor cu familii, datorita climatului ideal de care beneficiaza, mai ales in anotimpul de iarna, cand temperatura nu coboara mai jos de 20 – 25o C, acest lucru datorandu-se invecinari cu continental african.
Situata pe coasta extrem sudica a insulei Gran Canaria si renumita pentru lungimea plajei de nisip ce se intinde pe o distanta de aproximativ 6 km, pentru cei 17 km de coasta prevazuta cu dune, pentru apele sale de mica adancime si pentru conditiile climatice excelente tot timpul anului, statiunea Maspalomas reprezinta destinatia perfecta a iubitorilor de plaja si a vacantelor petrecute in familie.
Formate pe coasta sudica a insulei Gran Canaria, intre statiunile turistice Maspalomas si Playa del Ingles, Dunele din Maspalomas reprezinta o rezervatie naturala si un adevarat paradis al iubitorilor de soare, in special al nudistilor. Au fost declarate parc national inca din anul 1994.
In sudul insulei Gran Canaria, la doar 10 km de nordul statiunii turistice Maspalomas se gaseste unul dintre cele mai frumoase parcuri subtropicale spaniole, cunoscut ca si Parcul Palmitos. Intinzandu-se pe o suprafata de 20 ha, acesta reprezinta casa a 1.000 de palmieri a 42 de speci diferite si 160 de tipuri de cactusi, dar si locul a 1.500 de pasari exotice a 230 de specii si a foarte multor animale asa cum sunt maimute, manguste, crocodili etc.
Casa Memoriala Cristofor Columb (Casa de Colon) comemoreaza rolul important pe care Insulele Canare le-au avut in descoperirea Americii, si totodata in dezvoltarea comertului pe Atlantic. Cladirea in sine este un minunat tipic exemplu de arhitectura canariana, si are o vechime de aproape jumatate de mileniu. Nu se stie cu siguranta daca celebrul Columb a locuit in aceasta casa in timpul voiajului sau de descoperiri, insa stim ca a trecut pe aici, facand anumite reparatii acestui monument, conform traditiei locale.
Cel mai important punct de atractie turistica al insulei Gran Canaria il reprezinta monolitul de origine vulcanica, Roque Nublo (“Roca dintre Nori”).
Situat in centrul insulei, in interiorul caldarii Tejeda, Roque Nublo este vizitat anual de mii de turisti si este cunoscut ca fiind un loc vechi si sacru al regilor si batranilor populatiei aborigene. Desi nu este cel mai inalt varf al insulei, acest monolit inalt de 80 m ocupa totusi locul al II-lea ca si altitudine, ridicandu-se la 1813 m deasupra nivelului marii si a luat nastere in urma unei eruptii vulcanice acum 4,5 milioane de ani in urma.
Una dintre cele mai renumite atractii ale insulei Gran Canaria se afla in satucul Tejeda ce gazduieste o cruce, destul de sumbra, cioplita in piatra, cunoscuta ca si Cruz de Tejeda (“Crucea Tejeda”). Amplasata la o altitudine 1580 m deasupra nivelului marii, aceasta cruce de dimensiuni impresionante marcheaza centrul geografic al insulei.
Localizat in Valea Maspalomas, pe drumul ce duce catre Parcul Palmitos, Aqualand este cel mai mare parc acvatic din intreaga insula Gran Canaria si acopera o suprafata de 130 000 m2, acesta oferind o serie de spectacole acvatice pentru fiecare membru al familiei.
Cea mai mare Gradina Botanica a Spaniei ce se intinde pe o suprafata de 27 ha este amplasata la o distanta de 7 km de sud-vestul capitalei Las Palmas, din cadrul insulei Gran Canaria.
Gradina Botanica/Jardin Botanico a fost deschisa oficial in anul 1959 la initiativa botanistului suedezo-spaniol Erik Ragnar Svensson, acesta fiindu-i director pana in anul 1973, cand locul i-a fost luat de David Bramwell.
La o altitudine de 1.444 m s-a format cel mai mare parc natural al insulei Gran Canaria ce detine una dintre cele mai bine pastrate paduri de pin ale arhipelagului, cunoscuta ca si Padurea de Pini Tamadaba (Pinar de Tamadaba). Ocupand o suprafata de 7.539 ha, aceste paduri de o frumusete fara precedent, se intind de-a lungul a mai multe municipalitati, printre care Agaete, Artenara si San Nicolas de Tolentino.
Cel de-al doilea oras ca si numar de locuitori al insulei Gran Canaria, amplasat la 13 km de sudul capitalei Las Palmas este cunoscut ca si orasul Telde, renumit pentru numarul mare de vestigii arheologice, aceasta zona fiind totodata si una dintre cele doua regate pre-hispanice ale insulei, impreuna cu orasul Galdar (“Orasul Regal”).
Oras principal al nordului insulei Gran Canaria, Arucas reprezinta unul dintre cele 10 foste regate ale insulei fiind separat de capitala Las Palmas prin Valea Barranco de Tenoya.
Un oras incarcat de istorie, Arucas a fost distrus in anul 1478, dar reconstruit apoi 12 ani mai tarziu, iar de-a lungul secolelor pana in ziua de azi, ocupatia principala a locuitorilor este cultivarea trestiei de zahar necesara fabricarii romului, produs aici cu mult timp inantea plantarii trestiei de zahar in Cuba.
Arucas gazduieste cea mai mare fabrica de rom din intreg arhipelagul, infiintata in anul 1884 ce beneficiaza de o productie de peste 3,5 milioane de litri anual. Fabrica detine si un muzeu interesant, unde vizitatorii au ocazia de invata mai multe despre istoria acestei cladiri si despre procesul de fabricare a romului, dar si posibilitatea de a-l gusta.
Una dintre pietrele pretioase ale insulei Gran Canaria este si Valea Guayadeque, situata intre orasele Ingenio si Aguimes, la doar o distanta parcursa in 20 de minute de la aeroportul Las Palmas. Pe pantele sale abrupte, nu este permisa ridicarea a nici unei cladiri, pentru a se asigura ca favorita comoara a insulei va ramane neschimbata si pentru generatiile urmatoare. In schimb, acestea sunt ocupate cu cactusi, agave, maci, palmieri, pini si migdali, dar si peste 80 de specii endemice, ce se gasesc din adundenta.
Recunoscuta ca fiind una dintre cele mai importante si impresionante piese arhitecturale de pe insula Gran Canaria, Cenobio de Valeron sau “Manastirea Pesterilor” reprezinta un complex de 298 de pesteri folosite de catre aborigeni pentru stocarea cerealelor. Aceasta demonstreaza importanta agriculturiii ca principalul mijloc de subzistenta, dar si organizarea sociala a productiei.
Altitudinea maxima a insulei Gran Canaria eate atinsa de Varful Pico de las Nieves cu 1949 m, de origine vulcanica.
Numele “Pico de las Nieves” se traduce prin “Varful Zapezilor” datorita bazinelor construite la poalele muntelui pentru captarea zapezii. Primul astfel de bazin a fost realizat de catre Catedrala din capitala Las Palmas, la sfarsitul in secolul al XVII-lea, mai exact in anul 1694. O alta teorie legata de acest nume este cea care face referire ca fiind zona cu cea mai mare frecventa de ninsori din intreaga regiune.
Desfasurandu-se pe o suprafata de aproximativ 100.000 m2, in apropierea statiunii Playa del Ingles si cu o vedere spre cel mai mare defileu al insulei – Barranco de Fataga, parcul tematic Mundo Aborigen (Lumea Aborigena) reprezinta o reconstituire a unui vechi sat canarian si este dedicat in intregime modului de viata al aborigenilor.
Una dintre cele mai importante atractii turistice de care dispun spaniolii este reprezentata de Muzeul si Parcul Arheologic Cueva Pintada din orasul Galdar, din nord – vestul insulei Gran Canaria, acest muzeu fiind gazduit intr-o mica pestera cu picturi geometrice murale locuita candva de regii Guanche (primii locuitori ai insulei).
La o altitudine de aproximativ 400 m deasupra nivelului marii, in partea de vest a insulei Gran Canaria, pe drumul ce leaga localitatile La Aldea de San Nicolas de Agaete, turistii au posibilitatea de a se bucura de cele mai spectaculoase privelisti oferite de drumul GC-200, in punctul de observare cunoscut ca si Mirador de Balcon.
Astfel, de pe o scara sculptata in piatra ce se termina cu un balcon, vizitatorul poate cuprinde cu vederea, intreaga coasta de nord-vest a insulei, dar si oceanul nesfarsit, iar mai jos, valurile marii care se sparg de tarmul stancos. Aici se afla singurul loc de parcare din intregul drumul GC-200 si unde, dupa satul Los Caserones din Valea La Aldea, soseaua atinge din nou zona de coasta.
Fondat in anul 1488, oraselul Firgas din nordul insulei Gran Canaria este renumit in intreg arhipelagul pentru producerea celei mai mari cantitati de apa minerala (aproximativ 200.000 de sticle/zi), ce provine de la un izvor situat la 5 km departare, cunoscut ca si “Barranco de las Madres”.
Valea Agaete s-a format in spatele oraselului omonim cu albele sale case, din nord-vestul insulei Gran Canaria, a carei limite se sfarsesc la ocean, unde se gaseste satul pescaresc Puerto de las Nieves, faimos pentru arta culinara din restarante pe baza de peste.
Amplasat la o altitudine de 1270 m deasupra nivelului marii, satul Artenara din partea central-vestica a Gran Canariei, pe langa faptul ca se afla situat la cel mai inalt nivel, este totodata si unul dintre cele mai vechi asezari ale insulei. O statuie a lui Iisus Hristos ce aminteste de celebrul monument din Rio de Janeiro se gaseste chiar la intrarea in sat, intampinand vizitatorii.
Una dintre cele mai fermecatoare vai spaniole, atat datorita fertilitatii solului cat si a pozitiei geografice, Valea Barranco de Mogan se intinde aproape pe 20 km in sudul insulei Gran Canaria.
Barranco de Las Vacas este un bun exemplu, vom avea senzația că am ajuns tocmai la Petra — dimensiunile diferă, desigur, canionul din Gran Canaria este destul de mic, însă este încărcat cu o energie aparte.